• Orgelvision Väst

  Orgeln i Ulricehamns kyrka är byggd av Tostareds kyrkorgelfabrik 2019

   

  Genom ett kulturstrategiskt utvecklingsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd kommer FGIOA (Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi) under tre år att genomföra aktiviteter i Västra Götaland som syftar till att levandegöra orgelkulturarvet och sprida kunskap om orgeln och dess musik.

   

  Projektet omfattar inspirationsdagar, konserter och aktiviteter för barn och unga och genomförs i samarbete med våra partners i regionen.

 • INSTÄLLT!

   

  Orgelvår i Lidköping

  Kör- och orgelkonserter, orgelutflykt, föredrag, orgelvisning, workshops

  18-19 april 2020

  S:t Nicolai kyrka och Nicolaigården, Lidköping

   

  Helgen 18-19 april bjuder Lidköpings församling och FGIOA (Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi) in till orgelfest i ett vårligt Lidköping. På programmet står bl.a. visningar av några av Sveriges finaste orglar, vi tittar in i Karl Nelsons orgelverkstad, föredrag om Lidköpings orgelhistoria, spännande konserter och mycket mer. Välkommen till en festlig orgelhelg i Lidköping!

   

  PROGRAM (PDF)

   

   

 • Inspirationsdag -
  REKRYTERA MERA!

  Orgel för framtiden

  Uddevalla kyrka och S:t Mikaelsgården (Kvarnbergsgatan 6)

  Tisdag 19 november 2019

   

   

  I samarbete med Uddevalla församling bjuder Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi (FGIOA) in till en inspirationsdag med fokus på rekrytering och det orgelpedagogiska arbetet med barn och unga. Inom en tioårsperiod pensioneras över 30% av dagens kantorer och organister och för att möta framtidens behov behövs det utbildas 600-700 nya kyrkomusiker. Vad gör vi?

   

  Förmiddagen ägnas åt några exempel på det pedagogiska arbetet med barn och unga tillsammans med orgeln. Orgelsagan ”Peter och vargen” framförs av Kristina Sturk (skådespelare) tillsammans med Mikael Holmlund (organist) och Lars Storm (organist och projektledare FGIOA). Lina Lindkvist (organist och lärare i orgeldidaktik vid Högskolan för scen och musik) berättar om orgelundervisningen i Göteborgs domkyrkoförsamling som bedrivits sedan 2006. Under eftermiddagen får kursdeltagarna vara med och bygga en Do-orgel tillsammans med Jon Liinason (initiativtagare till Orgelkids SE).

   

   

 •  

   

   

  Inspirationsdag -

  LUX ÆTERNA. Orgeln - framtidens förrättningsinstrument?
  Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade

  Christinae kyrka, Alingsås 12 mars 2019

   

   

   

   

  I samarbete med Alingsås församling bjöd Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi (FGIOA) in till en inspirationsdag i Christinae kyrka i Alingsås, med fokus på orgeln som förrättningsinstrument. Dagen tog sin utgångspunkt i Lux æterna I och II som idag är två av de mest spridda samlingarna med orgelmusik i Norden.

   

  Under förmiddagens workshop fick kursdeltagarna möjlighet att arbeta med repertoar ur Lux Aeterna I och II tillsammans med Hans Davidsson (organist, konstnärlig ledare FGIOA) och Lars Storm (organist, projektledare FGIOA). Efter lunch följde en kort presentation och ett samtal mellan Kjell Bengtsson (f.d. musikrektor SKS/Sensus) och Lars Storm om Lux æterna I.

   

  Dagen avslutades sedan med en paneldiskussion om orgelns framtid som förrättningsinstrument med Helena Ambertson (organist Husaby församling, linjeledare kantorsutbildningen Hjo folkhögskola, Yvonne Carlsson (organist Lerums församling), Lars Storm och Esbjörn Särdquist (teologie doktor, kontraktsprost). Hans Davidsson medverkade som moderator.

   

  Här nedan hittar du programbladet, ett filmsammandrag av inspirationsdagen samt ljudinspelningar av intervjun med Kjell Bengtsson och den avslutande paneldiskussionen.

   

   

   

   

 • Filmsammandrag

 • Samtal: Kjell Bengtsson & Lars Storm

  Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade på tema:
  Orgeln - framtidens förättningsinstrument?

   

 • Paneldiskussion

  Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade på tema:
  Orgeln - framtidens förättningsinstrument?