Orgelvision Väst
Genom ett kulturstrategiskt utvecklingsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd kommer FGIOA (Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi) under tre år att genomföra aktiviteter i Västra Götaland som syftar till att levandegöra orgelkulturarvet och sprida kunskap om orgeln och dess musik.
Projektet omfattar inspirationsdagar, konserter och aktiviteter för barn och unga och genomförs i samarbete med våra partners i regionen.
INSTÄLLT!
Orgelvår i Lidköping
Kör- och orgelkonserter, orgelutflykt, föredrag, orgelvisning, workshops
18-19 april 2020
S:t Nicolai kyrka och Nicolaigården, Lidköping
Helgen 18-19 april bjuder Lidköpings församling och FGIOA (Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi) in till orgelfest i ett vårligt Lidköping. På programmet står bl.a. visningar av några av Sveriges finaste orglar, vi tittar in i Karl Nelsons orgelverkstad, föredrag om Lidköpings orgelhistoria, spännande konserter och mycket mer. Välkommen till en festlig orgelhelg i Lidköping!
Inspirationsdag -
REKRYTERA MERA!
Orgel för framtiden
Uddevalla kyrka och S:t Mikaelsgården (Kvarnbergsgatan 6)
Tisdag 19 november 2019
I samarbete med Uddevalla församling bjuder Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi (FGIOA) in till en inspirationsdag med fokus på rekrytering och det orgelpedagogiska arbetet med barn och unga. Inom en tioårsperiod pensioneras över 30% av dagens kantorer och organister och för att möta framtidens behov behövs det utbildas 600-700 nya kyrkomusiker. Vad gör vi?
Förmiddagen ägnas åt några exempel på det pedagogiska arbetet med barn och unga tillsammans med orgeln. Orgelsagan ”Peter och vargen” framförs av Kristina Sturk (skådespelare) tillsammans med Mikael Holmlund (organist) och Lars Storm (organist och projektledare FGIOA). Lina Lindkvist (organist och lärare i orgeldidaktik vid Högskolan för scen och musik) berättar om orgelundervisningen i Göteborgs domkyrkoförsamling som bedrivits sedan 2006. Under eftermiddagen får kursdeltagarna vara med och bygga en Do-orgel tillsammans med Jon Liinason (initiativtagare till Orgelkids SE).
Inspirationsdag -
LUX ÆTERNA. Orgeln - framtidens förrättningsinstrument?
Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade
Christinae kyrka, Alingsås 12 mars 2019
I samarbete med Alingsås församling bjöd Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi (FGIOA) in till en inspirationsdag i Christinae kyrka i Alingsås, med fokus på orgeln som förrättningsinstrument. Dagen tog sin utgångspunkt i Lux æterna I och II som idag är två av de mest spridda samlingarna med orgelmusik i Norden.
Under förmiddagens workshop fick kursdeltagarna möjlighet att arbeta med repertoar ur Lux Aeterna I och II tillsammans med Hans Davidsson (organist, konstnärlig ledare FGIOA) och Lars Storm (organist, projektledare FGIOA). Efter lunch följde en kort presentation och ett samtal mellan Kjell Bengtsson (f.d. musikrektor SKS/Sensus) och Lars Storm om Lux æterna I.
Dagen avslutades sedan med en paneldiskussion om orgelns framtid som förrättningsinstrument med Helena Ambertson (organist Husaby församling, linjeledare kantorsutbildningen Hjo folkhögskola, Yvonne Carlsson (organist Lerums församling), Lars Storm och Esbjörn Särdquist (teologie doktor, kontraktsprost). Hans Davidsson medverkade som moderator.
Här nedan hittar du programbladet, ett filmsammandrag av inspirationsdagen samt ljudinspelningar av intervjun med Kjell Bengtsson och den avslutande paneldiskussionen.
Filmsammandrag
Film: LUMIÈRE LIINASON
Samtal: Kjell Bengtsson & Lars Storm
Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade på tema:
Orgeln - framtidens förättningsinstrument?
Paneldiskussion
Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade på tema:
Orgeln - framtidens förättningsinstrument?
Go Bach to Sleep
Ett vilo- och lyssningskoncept för orgel med relaterade klaverinstrument
SYFTEN
Vilo- och lyssningskonceptet GO BACH TO SLEEP har följande grundsyften:
- Att sänka trösklarna till orgelns fantastiska värld av sinnlig passion och nya klanger.
- Att hitta ny publik till orgelmusiktillfällen.
- Att erbjuda ett tillfälle till vila och avslutning på veckan, där nya klanger och reflektion samverkar för ökat välbefinnande.
- Att öka känslan av musikens kraft i läkande och återuppbyggnad.
- Att erbjuda ett musikaliskt mötesforum där fokus ligger på att lyssna inåt, med hjälp av mjukt musicerande i en varm, nedsläckt, stearinljusinramad miljö, präglad av omtanke för besökaren. Och med en uppmuntran till ett delande av erfarenheter och reflektioner kring liv och musik efter musiktillfället.
- Att koppla orgeln till dess relaterade klaverinstrument och kontrastera dess säregna verkan; att skapa orgelrelief.
- Att erbjuda ett musikskapande där musikern inte behöver välja repertoar som har en viss "nivå" för att hävda sig.
- Att flytta fokus från musikerns prestation till musiken och hur den landar i publiken.
- Att minska kraven musiker normalt har i programläggningen, när det gäller variation, kontrast, etc, som inte finns här på alls samma sätt.
- Att erbjuda ett ökat fokus på att låta musiken kommunicera i sig själv, med sig själv.
- Att erbjuda en motvikt till vår tids ständiga oro för att saker skall bli långtråkiga eller ta för lång tid - 15-sekundersregeln eller gatumusikestetiken (fånga folk innan de gått förbi) gäller inte här.
- Att samverka regionalt kring utveckling av nya format för orgelmusiktillfällen.
- Att erbjuda ett tillfälle att lyssna till Bachs musik under de varmaste och mest kravlösa av omständigheter.
FORMAT
Orgelafton kl 17.45 - 19.30 en söndag kväll i månaden i Västra Götaland under 2019-2021
Go Bach to Sleep är en del av projektet ORGELVISION I VÄST, som finansieras av Västra Götalandsregionen, i regi av Göteborgs internationella orgelakademi
Konceptet framtaget av Jon Liinason
En värld av sinnlig passion och nya klanger - för alla!
© 2023 Göteborgs internationella orgelfestival & Göteborgs internationella orgelakademi
KOMMUNIKATIONSPLATTFORM