• Orgelvision Väst

  Foto från Skara stifts och GOArts orgelinventering i Kölingared

   

   

  ORGELVISION VÄST

   

  Genom ett kulturstrategiskt utvecklingsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd kommer FGIOA (Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi) under tre år att genomföra aktiviteter i Västra Götaland som syftar till att levandegöra orgelkulturarvet och sprida kunskap om orgeln och dess musik.

   

  Projektet omfattar inspirationsdagar, konserter och aktiviteter för barn och unga och genomförs i samarbete med våra partners i regionen.


 • LUX ÆTERNA. Orgeln - framtidens förrättningsinstrument?
  Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade

  Christinae kyrka, Alingsås 12 mars 2019

   

   

   

   

  I samarbete med Alingsås församling bjöd Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi (FGIOA) in till en inspirationsdag i Christinae kyrka i Alingsås, med fokus på orgeln som förrättningsinstrument. Dagen tog sin utgångspunkt i Lux æterna I och II som idag är två av de mest spridda samlingarna med orgelmusik i Norden.

   

  Under förmiddagens workshop fick kursdeltagarna möjlighet att arbeta med repertoar ur Lux Aeterna I och II tillsammans med Hans Davidsson (organist, konstnärlig ledare FGIOA) och Lars Storm (organist, projektledare FGIOA). Efter lunch följde en kort presentation och ett samtal mellan Kjell Bengtsson (f.d. musikrektor SKS/Sensus) och Lars Storm om Lux æterna I.

   

  Dagen avslutades sedan med en paneldiskussion om orgelns framtid som förrättningsinstrument med Helena Ambertson (organist Husaby församling, linjeledare kantorsutbildningen Hjo folkhögskola, Yvonne Carlsson (organist Lerums församling), Lars Storm och Esbjörn Särdquist (teologie doktor, kontraktsprost). Hans Davidsson medverkade som moderator.

   

  Här nedan hittar du programbladet, ett filmsammandrag av inspirationsdagen samt ljudinspelningar av intervjun med Kjell Bengtsson och den avslutande paneldiskussionen.

   

   

   

   

 • Filmsammandrag

 • Samtal: Kjell Bengtsson & Lars Storm

  Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade på tema:
  Orgeln - framtidens förättningsinstrument?

   

 • Paneldiskussion

  Inspirationsdag för kyrkomusiker, studerande och andra orgelintresserade på tema:
  Orgeln - framtidens förättningsinstrument?