• Stiftvalsen som musikarkiv

  Projektledare - Johan Norrback

  Värd - Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi

  Foto: Spelur från Skärva gård, Karlskrona. Numera på Nationalmuseum, Stockholm. Fotograf: Johan Norrback

  Spelur från Skärva gård, Karlskrona. Numera på Nationalmuseum, Stockholm.

  Foto: Johan Norrback

   

   

  STIFTVALSEN SOM MUSIKARKIV

  Orgelakademin är värd för ett tre-årigt forskningsprojekt, Stiftvalsen som musikarkiv, vilket finansieras av Riksbankens Jubileumsfond (RJ) och leds av Johan Norrback. Under orgelfestivalen kommer en konferens med detta tema att arrangeras första helgen.

   

  Spelur är fascinerande konstruktioner med både urverk och ett avancerat automatiskt musikinstrument - vanligtvis i form av en liten orgel. Per Strand (1758-1826) räknas som den främste byggaren av spelur i Sverige kring 1800, och byggde spelur för köpman, brukspatroner, adel och kungligheter. Musiken på spelverket är programmerad med hjälp av metallstift och bryggor på en träcylinder. När valsen roterar läser armar av musiken på stiftvalsen och spelar. Dessa stiftvalsar kan ses som ett slags arkiv, i många fall tyst, men unikt då de ger en bild av hur man ville att musiken skulle låta vid den här tiden.

   

  Detta projekt vill tillgängliggöra musiken på Strands bevarade spelur och deras nästan 150 stiftvalsar. Vilken musik var populär i kretsen av spelursägare, hur bearbetades den för att passa för ett spelur? Projektet kommer att använda en optisk avläsningsmetod för att digitalisera musiken på stiftvalsar som inte kan spelas i sitt ursprungliga spelverk.

   

  Sist vill projektet även tillgängliggöra information om speluren och deras musik för en vidare allmänhet - ett unikt kulturarv från Sverige omkring 1800.

   

  Hela artikeln "The Pinned Barrel as Music Archive" av Johan Norrback.

   

   

  Foto: Spelur från Skärva gård, Karlskrona. Numera på Nationalmuseum, Stockholm. Fotograf: Johan Norrback

  Spelur från Skärva gård, Karlskrona. Numera på Nationalmuseum, Stockholm.

  Foto: Johan Norrback